Πέμπτη 13 Αυγούστου 2009

Η αγάπη boomerang

Λέει ένα βιβλίο ότι η μοναξιά γεννάει μεγάλους έρωτες και είναι λογικό. Η φαντασία καλπάζει και βλέπεις τα συναισθήματα σου μέσα από μεγεθυντικό φακό. Μεγάλα, παραμορφωμένα, πιο κοντά σου, είσαι έτοιμος να τα αγγίξεις. Μυωπικά συμπεράσματα και θολές σκέψεις. Τραβώντας το βλέμμα σου από το φακό ζαλίζεσαι, ανοιγοκλείνεις τα μάτια για να επανέλθει η όραση.

Ο φίλος μου ο Α. λέει η αγάπη είναι boomerang. Την αφήνεις και θα σου ξαναγυρίσει πίσω. Αυτό που θες να σου γυρίσει βάσει δικής μου ερμηνείας δεν είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, αλλά η ανάγκη να ερωτευτείς, να δώσεις και να δεθείς. Ο χρόνος που περνάει είναι καταλυτικός. Επιστρέφει ο νους σου στις άσχημες σκηνές και τις παίζει επανάληψη αλλάζοντας τους διαλόγους ώστε να δώσεις το αίσιο τέλος. Αυτή η τεχνική τελειοποίησης των παρελθοντικών γεγονότων σε οδηγεί στην ωρίμανση. Η επανάληψη είναι μήτηρ πάσης μαθήσεως. Πεπεισμένος πια ότι τα γεγονότα εάν παραλλαχτούν θα έχουν μια διαφορετική έκβαση, βάζεις σε λειτουργία τον αυτόματο πιλότο ωρίμανσης όταν βρεθείς σε αντίστοιχη κατάσταση.

Προαπαιτούμενο σε αυτή την διαδικασία είναι ο νέος άνθρωπος. Σε καμία των περιπτώσεων δεν θα πρέπει να ενδώσει ο παθών στον άνθρωπο boomerang. Αυτό το άτομο δεν θα βοηθήσει στην επίτευξη της ευτυχίας. Η λανθάνουσα μνήμη θα αναβλύσει αργά η γρήγορα δεδομένα που έχουν καταχωρηθεί κάπου στο πίσω μέρος του μυαλού και θα ξαναγυρίσουμε στο αρχικό στάδιο διαγραφής και επαναφοράς εργοστασιακών λειτουργιών. Ο μηχανικός τρόπος προσέγγισης της αποφυγής μιας επαναλαμβανόμενης ψυχολογικής καταστροφής, ενισχύει τους αμυντικούς μηχανισμούς της ψυχοσύνθεσης.

Η παρενέργεια αυτής της τεχνικής είναι η μερική ή ολική συναισθηματική αναπηρία για όσο διαρκεί η διαδικασία tabula rasa. Σε αυτή την περίοδο ο παθών είναι έρμαιο των ενορμήσεων, διότι προσπαθεί να δημιουργήσει νέες εμπειρίες σε μικρό χρονικό διάστημα για να γεμίσει τη μνήμη που βρίσκεται σε αποθεραπεία (ενόρμηση ή αλλιώς drive: Ο όρος αναφέρεται σε μία δυναμική διαδικασία, που πηγάζει από μια σωματική διέγερση και ωθεί τον οργανισμό να τείνει προς δράση που θα μειώσει τη διέγερση. Μετεξέλιξη της έννοιας του ενστίκτου. Ωθούσα δύναμη, σχετικά ακαθόριστη ως προς τη συμπεριφορά που προκαλεί και ως προς το αντικείμενο στο οποίο επιφέρει την ικανοποίηση. Ριζώνει σε εσωτερικές διεγέρσεις του οργανισμού που εμφανίζονται ως μια διαρκής δύναμη, εναντίον της οποίας καμία απόπειρα φυγής δεν είναι εφικτή. Εγγενής στην οργανική ζωή ώση (urge), για την επανόρθωση μιας κατάστασης πραγμάτων την οποία το άτομο υποχρεώθηκε να απαρνηθεί κάτω από την πίεση εξωτερικών διαταρακτικών δυνάμεων*).

Εφόσον ο παθών (& μαθών) έχει επιτυχώς υποβληθεί στη διαδικασία ‘memory purification’, στην επαφή με τον άνθρωπο boomerang το άτομο θα βιώσει την στιγμιαία άνοδο της αδρεναλίνης. Αυτή γίνεται αντιληπτή από τους έντονους καρδιακούς παλμούς, οι οποίοι όμως ηρεμούν και φέρνουν εφορία όταν ο παθών απομακρυνθεί. Δυστυχώς αυτή η υπερδιέγερση είναι αναπόφευκτη διότι τα συναισθήματα είναι απόρροια χημικών αντιδράσεων των ερεθισμάτων.

Η αγάπης boomerang θα είναι ευπρόσδεκτη από τον καθένα μας έχοντας αποφύγει με μαθηματική ακρίβεια τον άνθρωπο boomerang. Επιλέγω τον όρο ‘μαθηματική ακρίβεια’ γιατί ας μην ξεχνάμε ότι ο καθορισμός των φύλων εμπεριέχει ένα Χ & ένα Υ που πάντα τείνουν στο άπειρο…

Αφειερωμένο στoν A. & την Ν. που υπήρξαν πηγή έμπνευσης του post.

*από εδώ: http://www.cs.phs.uoa.gr/el/courses/emotions/BasicConcepts.ppt

3 σχόλια:

  1. μασ εστειλες weegem.κανονικά όμως!!!εύγε...συμφωνω απόλυτα...
    επίσης τέλειο το νέο layout

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. θανκς για το layout!!! Χαιρομαι που σου αρεσε το post. Stay tuned προβλέπονται ακομα περισσοτερα να ναι καλα οι φιλοι μου που μου δίνουν τροφή για σκέψη ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή